уеб дизайн студио

10 принципа на ефективния Web дизайн

Подобно на фразата, която гласи, че “красотата е в очите на наблюдателя”, така и ефективният уеб дизайн се оценя повече от потребителите на уеб сайта, отколкото от техния собственик. Има много фактори, които оказват влияние в създаването на ефективен уеб сайт и те не се коренят само в това колко добре изглежда той,  а в неговата функционалност.

Както Стив Джобс е казал: “Дизайнът не е само усещане и изглед, а е важно как работи!”

Сайтове, които не са с добър дизайн са склонни да имат слаба изява, а оттам ниски и незадоволителни стойности в данните на Google Analytics.
В такъв случай, как да създадем добър дизайн?
В статията ще разгледаме 10 уеб дизайн принципи, които да направят Вашия уеб сайт естетически издържан, лесен за употреба, ангажиращ и ефективен.

 

Цел

Добрият уеб сайт винаги отговаря на необходимостите на потребителите. Вашите посетители търсят онлайн информация, забавления, някакъв тип интеракция или искат да се възползват от бизнеса Ви. Всяка страница от Вашия уеб сайт трябва да има ясна цел и да удовлетворява определени желания на потребителите по най-бързия и ефективен начин.

Комуникация

Както казахме по-горе, хората в интернет се стремят да получават информация бързо. Точно затова е важно комуникацията да става своевременно и ясно. Това можете да постигнете с четливи елементи и текстове. Някои ефективни тактики, които често се използват, е организацията на информация, използвайки ясни заглавия и подзаглавия, които да бъдат ангажиращи, а не разпиляни. Това играе важна роля при формиране на категории и подкатегории, с които да помогнете на хората да достигнат до желаното място.

Шрифт

Като цяло, т.нар. Sans Serif шрифт като Arial или Verdana е лесен за прочит онлайн. Перфектният размер на шрифта, за да се чете лесно онлайн е 16рх, като е допустимо да се използват до 3 различни шрифта в максимум 3 различни размера, за да работи уеб дизайна адекватно.

Цветове

Добре подбраната цветова палитра може да доведе до удивително потребителско преживяване. Взаимно допълващите се цветове създават баланс и хармония. Използването на контрастни цветове за текста и фона ще направи четенето по-комфортно и привлекателно. Живите цветове създават емоция и трябва да се използват умно и предвидливо. И накрая, но не на последно място, празното място или т.нар. открицателно пространство играе ролята на глътка свеж въздух и придава стилно излъчване на дизайна, както и модерен и изчистен вид.

Изображения

Една снимка е в състояние да говори с хиляди думи, затова избора на правилните изображения за Вашия уеб сайт, може да помогне с позиционирането на бранда и свързването с Вашата целева аудитория. Ако не разполагате с високо качество професионални снимки, то помислете за закупуването на такива, от различни банки за изображения. Също така може да използвате разнообразни инфографики, клипове, тъй като понякога те могат да бъдат много по-ефективни в общуването, отколкото дори най-добре написания текст.

Навигация

Навигацията се състои в това, колко лесно е за хората да предприемат действие, за да се движат лесно из Вашия уеб сайт? Някои тактики за ефективна навигация включват логична йерархия на страниците, която включва проектирането на бутони, върху които да се кликва. След което т.нар. “три клик правило”, което означава, че потребителите ще бъдат в състояние да намерят информацията, която ги интересува в рамките на три клика.

Grid базирано оформление

Поставянето на съдържание в уеб сайта на случаен принцип може да доведе до хаотичен и разхвърлен външен вид. Т. нар. Grid базирани оформления организират съдържанието на секции, колони и кутии, които се подреждат балансирано. Точно тази особеност води до добре изглеждащия уеб сайт.

“F” дизайн

Изследванията показват, че болшинството от хората сканират компютърните екрани в модел “F”. Повечето от това, което хората виждат е в горния ляв ъгъл на екрана, а от дясно по-рядко. Ефективно проектираните сайтове работят в синхрон с естественото поведения на читателя, показвайки информацията по реда на важност (от ляво на дясно и от горе надолу).

Време за зареждане

Всички мразят уеб сайтове, които се зареждат цяла вечност.  Някои от вариантите, с които да накарате страницата да се зарежда бързо е да оптимизирате размерите на изображенията, както и подходящото комбиниране на различни езици за програмиране.

Mobile friendly

В днешно време е напълно обичайно хората да използват различни устройства, за да сърфират онлайн. Поради тази причина е важно Вашият уеб сайт да бъде пригоден за различни мобилни устройства.  Ако той не е в мобилна среда, рискувате да загубите много от потребителите.

В заключение на всичко казано по-горе е лесно да се създаде един красив и функционален уеб сайт, просто трябва да се придържате към тези особености.
Не се колебайте да се свържете с екипът на Slavov Design Studio, за да постигнем заедно поставените цели.

Oчакваме Ви!