уеб дизайн студио

5 лесни стъпки за защита от вирус

В днешно време има голяма вероятност да станете жертва на хакери.

Заплахи винаги съществуват, за всеки компютър, във всяка част на света.

И така, как да се предпазите ?

Ето 5 лесни стъпки за защита на вашия компютър от вируси и онлайн-атаки.

 

 

1. Инсталирайте антивирусен софтуер и редовно ъпдейтвайте операционната система

Това е нещо, което почти всички ние правим, когато купуваме нов компютър. Антивирусният софтуер е първата стъпка в борбата с хакерски атаки и вируси. Изборът на истински ефективен и надежден антивирусен софтуер е много важен в това отношение. Повечето антивирусни програми предлагат опции за автоматичен ъпдейт. Други актуализации, които трябва да правите са тези на операционната система, за да се гарантира защитата от пробиви в сигурността.

 

 

2. Създайте сигурни пароли

Трябва да бъдете много внимателни при създаването на пароли. Макар да смятаме, че паролите трябва да бъдат лесни, за да бъдат запомнени, това далеч не е така. Те трябва да бъдат сложни и сигурни едновременно. Един добър начин да създадете силни пароли е да правите следните съчетания (комбинация от букви и цифри) и специални знаци, както и създаване на по-дълги (поне от 8 знака) пароли.

 

 

3. Бъдете внимателни с имейлите

Въпреки, че повечето доставчици на на електронна пощенска услуга предлагат добра антивирусна защита, трябва да бъдете внимателни и да не кликате върху връзки или прикачени файлове, на които не вярвате в имейлите които получавате.

Правило - никога не отваряйте имейли от неизвестни източници, колкото и примамливо да ви изглеждат. Първо се убедете в достоверността им. Напоследък има случаи на атаки със зловреден код, изпращан по електронната поща под формата на фиш за превишена скорост, чиято цел е получателите да платят.

 

 

4. Използвайте защитна стена /Firewall/ и подобрете настройките за поверителност на браузъра си

Използването на защитна стена /Firewall/ може да ви помогне да регулирате какъв трафик преминава във и извън мрежата ви. Някои защитни стени идват с вградени антивируси, така че блокират вируси, червеи и други вредни процеси. Много важно нещо, което трябва да запомните, е да поддържате вашата защитна стена винаги включена за откриване на заплахи в реално време. Освен това, извършването на необходимите настройки за сигурност на уеб браузъра, който използвате ви предпазва от проблеми свързани със зловреден код по уеб сайтовете, на които можете да попаднете. Например не позволявайте на браузъра ви автоматично да запаметява вашите пароли.

 

 

5. Блокирайте изскачащите прозорци и регулирайте контрола на потребителските си профили

Винаги блокирайте изскачащи прозореци в браузъра си. Много изскачащи прозорци са spywares и adwares, които могат да повредят вашата система. 

Включете опцията Управление на потребителските акаунти (UAC) на компютъра си, за да се уверите, че всички промени, направени във вашата система, изискват от вас администраторско разрешение.