уеб дизайн студио

Как да използвате законно изображения във Вашия SMM?

Споделяте ли изображения в маркетинговите Ви практики в социалните мрежи? А замисляли ли сте се дали нарушавате авторските права на някой? Прочитайки тази статия ще получите малко информация по тази наболяла тема, за да може да защитите себе си и своя бизнес, като не нарушавате закона. В следващите редове ще Ви дадем няколко съвета за това как да използвате правилно изображенията по време на Вашите маркетингови дела в социалните мрежи.

  1. Важно е да познавате основите на авторските права.

Това не означава, че трябва да прочетете цялата конституцията на България, но със сигурност познаването на някои от основите на авторските права ще Ви помогнат да използвате изображенията по легален начин. Това е важно, тъй като по този начин Вие ще предпазите своето съдържание и ще се ползвате с авторитет и доверие в средите. В днешно време има твърде много информация на тази тема, много от която е написана неясно и още повече – не е вярна. Авторските права са значение, което се дава на творчески произведения, които са изведени в света под фиксирана форма, което означава, че даденото произведение е защитено. (от публикации в различни социални мрежи, блогове, сайтове и т.н.). Що се отнася до българското законодателство: Съгласно чл. 3 от ЗАПСП „Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:

  • литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;
  • музикални произведения;
  • сценични произведения – драматични, музикално-драматични, пантомимични, хореографски и други;
  • филми и други аудио-визуални произведения;
  • произведения на изобразителното изкуство, включително произведения на приложното изкуство, дизайна и народните художествени занаяти;
  • произведения на архитектурата;
  • фотографски произведения и произведения, създадени по начин, аналогичен на фотографския;
  • проекти, карти, схеми, планове и други, отнасящи се до архитектурата, териториалното устройство, географията, топографията, музейното дело и която и да е област на науката и техниката;
  • графично оформление на печатно издание;
  • кадастрални карти и държавни топографски карти;
  • преводи и преработки на съществуващи произведения и фолклорни творби;
  • аранжименти на музикални произведения и на фолклорни творби;
  • Защитата на авторските права е автоматична, което означава, че работатa се счита за ваша от момента, в който сте я създали. Със сигурност сте срещали много хора, които използват знака за авторски права ©, но истината е, че този знак вече не е задължителен.
  • С тази защита вие получавате някои права, като това, че никой друг няма право да използва това, което сте направили, без ваше позволение.
  • В България aвторското право, за разлика от други права на интелектуална и индустриална собственост възниква без необходимостта да се получи регистрация или признаване на правото от даден орган (за разлика от САЩ). Но това не означава, че Вие нямате право да съдите този, който е злоупотребил.

 

  1. Четете правилата за маркетинг в социалните мрежи на платформата, която използвате.

Важно е да знаете, че всички социални мрежи имат различни правила, чрез които целят да се предпазят, както тях така и тяхното съдържание. За да сте наясно с това, кое е правилно и кое не, отделете известно време и прочетете Правилата и условията за употреба на социалната мрежа, в която рекламирате.

 

  1. Изберете подходящия за Вас план при употреба на стокови снимки.

Ако използвате стокови снимки, то често сигурно се чувствате затруднени какъв план да изберете, за да може да се възползвате повече от снимките, които получавате. Инвестицията в стокови снимки не означава, че Вие може да правите с тях каквото искате. Важно е да се информирате преди това за правата за употреба, които получавате и докъде се простират те. Би било глупаво да инвестирате 200 евро за 750 снимки на месец и да се окаже, че с този план няма как да ги използвате за конкретните си нужди.

 

  1. Винаги търсете разрешение от създателя на изображението.

Ако се чудите дали да използвате дадено видео или изображение, не забравяйте, че винаги може да попитате. В днешно време, особено в интернет хората на драго сърце биха Ви отстъпили правата да използвате тяхното изображение, но в замяна на нещо.