уеб дизайн студио

Как слушането на музика по време на работа се отразява на Вашия мозък?

Музиката от дълги времена обогатява хората, но през последните години учените са открили как най-добре да накарате музиката да обогати професиoналния Ви живот.

Понякога, когато атмосферата в офиса е твърде напрегната, музиката е тази, която осигурява така жадуваното разведряване и успокоение. Въпреки това, преди да натиснете “play”, е хубаво да разберете в кои ситуации музиката ще има най-добър ефект върху Вас и Вашия мозък.

 

Учене = Stop

Ученето изисква Вашият мозък да анализира и запаметява инструкции и факти. Когато музиката звучи, мозъкът се ангажира с допълнителни данни освен тези докато учи. Заради този мултитаскинг, мозъкът Ви може да интерпретира инструкциите и фактите неправилно, асоциирайки ги по неправилен начин и може да допуснете грешка, която да Ви коства много. Затова, ако Ви се налага да учите нещо на работа, най-добре да спрете музиката, особено ако се обучавате вербално или чрез четене, а музиката е с текст.

 

Шум = Play

Ако работното ви пространство е шумно, мозъкът ще се опита да се справи с всички отделни данни, бошуващи в шума. Цялата тази обработка на данни изисква енергия, която иначе бихте могли да използвате, за да се съсредоточите върху работата си. Шумът също така увеличава нивата на стресовия хормон кортизол и намалява нивата на допамин. Тези хормонални промени оказват отрицателно влияние върху префронталната асоциативна кора, препятствайки изпълнителната мозъчната функция. По този начин продуктивността може да намалее, дори ако работата Ви не изисква да учите. В този сценарий слушането на музика може действително да помогне, защото блокира останалите прекомерни входни данни, които могат да Ви завладеят и Ви помага да запазите спокойствие.

 

Повтаряща се работа = Play

Различни проучвания сочат, че като цяло хората, които слушат музика, докато работят върху нещо, което е рутинно за тях, работят по-бързо и правят по-малко грешки. Тези резултати се появяват, защото музиката, която харесвате, води до освобождаването на чувствителни невротрансмитери като допамин, серотонин и норепинефрин, които Ви помагат да се чувствате спокойни и щастливи и да се фокусирате по-добре. Това е вярно, дори когато задачата, която вършите, е сложна. Например, хирурзите редовно слушат музика в операционната зала, особено защото облекчават стреса, който може да компрометира техния фокус и ефективност. Подобреното настроение от музика също влияе на взаимодействието с Вашите колеги. Ако се чувствате по-добре, обикновено сте по-уважавани, търпеливи и кооперативни, което може да доведе до по-добра работа в екип.

 

Нова музика = Stop

Когато слушате музика, която е нова за Вас, дейността включва елемент на изненада или новост. Вашето тяло освобождава допамин в отговор на тази "новост", което Ви кара да почувствате известно удоволствие. Това в крайна сметка може да направи слушането на тази нова песен, по-привлекателно занимание от всяка друга задача, която се опитвате да направите в този момент. Така Вие привличате вниманието си към мелодията и текста, и може да компрометирате работата си.

 

Музиката може да направи много за Вашия работен ден, но също така понякога може да се окаже пречка за изпълнението на някои ключови задачи. Препоръчваме Ви докато работите да използвате предварително подбрана плейлиста от песни, които знаете добре. Ако Вашите задачи включват езикова обработка, по-добре за фон да пуснете нежна музика без текст.