уеб дизайн студио

Нашите пароли в дигиталния свят

Във все по-задълбочаващата се обвързаност на човек с дигиталния свят, защитата остава нещо, което често, за съжаление, се подценява. Вероятно сте се чудели защо изобщо някой би искал да проникне във Вашия онлайн свят. Не мислите, че сте толкова интересни за хакерите, нали?

Истината е, че няма значение кой сте и по каквато и да е причина, навън има хора, които отмъкват и използват информацията на други хора, често, за да я използват по злонамерен начин. А истината е, че всички ние сме потенциална мишена за хакерите.

Част от проблема на онлайн света е, че ние като потребители не осъзнаваме потенциала на данните, които въвеждаме. С развитието и усложняването на интернет се развиват и професионалистите, които много добре знаят как да разбият, хакнат и отмъкнат своята плячка от Вас.

Съвети за „силна“ парола

Когато задавате парола, е важно тя да бъде максимално сложна, да съдържа малки и големи букви, цифри и специални символи. Освен силна парола, трябва да използвате и различни пароли за различните акаунти, профили, услуги и сайтове, които притежавате, за да сте по-малко уязвими.

Особено важно е паролата за имейла и паролите за социалните мрежи да са различни.

Колкото повече регистрации правите, толкова се увеличава и броят на паролите и понякога, знаем, е лесно да се изкушите и използвате някоя позната вече парола за новата регистрация.

Тук на помощ идват приложенията за управление и „запомняне“ на пароли – така лесно ще генерирате пароли (максимално силни, дълги и сложни, с всякакви символи, комбинации от малки и големи букви и цифри), които няма да си правите труда да запомняте. Приложенията за съхраняване на пароли прилагат криптиране на данните, а достъпът до съдържанието в тях и декриптирането се извършва чрез въвеждане на главна парола или биометрични данни (пръстов отпечатък). Някои от най-често използваните са: Last Pass, Password Manager by Kaspersky, My Passwords, Keeper Password Manager и др.

Няколко чести грешки, които да не допускате:

  • Не използвайте поредни цифри или букви. Пример: 123456, abcdef , qwerty и др.
  • Не използвайте личното си име, фамилия, телефонен номер, ЕГН, прякор, както и всяка друга информация, която е или би могла да стане публично достъпна, вследствие на което паролата да бъде налучкана от недоброжелатели.
  • Не използвайте често срещани комбинации от букви/думи/цифри. Пример: 13579, asdasd, 1q2w3e4r, qwertyuiop, admin, password, administrator и т.н.
  • Не използвайте паролата, съвпадаща с потребителското Ви име или имейла Ви.
  • Не задавайте лесна парола, дори за тестов акаунт или потребител (парола от типа “test”). Осъщественият достъп до Ваш акаунт или устройство, чрез налучкване на тези често използвани данни, крие допълнителни рискове.
  • Не слагайте за парола онази годишнина, която постоянно забравяте.
  • Не поставяйте една и съща парола за две различни услуги, например за имейл адреса и за услугата, в която сте го използвали при регистрация.