уеб дизайн студио

WordPress: Защо не? Недостатъците, за които трябва да знаете, когато избирaте WordPress

WordPress се превърна в една от най-популярните, ако не и най-популярната, CMS платформа на планетата. В началото на 2017 г. се оценява, че WordPress обслужва над 26% от уеб сайтовете в интернет. Въпреки популярността й, все още има редица недостатъци. Съставихме списък на това, което прави платформата грешния избор за Вашия уебсайт.

 

1. Шаблонен дизайн

Тъй като Wordpress е изграден върху концепцията за “шаблони”, вашият Wordpress уеб дизайн е ограничен до дизайна на избрания от Вас шаблон. Концепцията е проста: поставете логото си, добавете няколко снимки, добавете съдържание и уебсайтът Ви работи. Да, на повърхността звучи просто. Въпреки това, проектирането на уебсайт, който създава доверие, излъчва професионализъм и мотивира посетителя да купи, е по-сложен и бързо се осъзнават ограниченията на шаблона. Създаването на персонализиран “шаблон” е трудно, скъпо и отнема много време. Освен това, много “теми” или “шаблони” съдържат вируси.

 

2. WordPress и актуализации на плъгините

WordPress и неговите плъгини постоянно се нуждаят от актуализиране към по-нови версии. Защо? Необходими са актуализации на софтуера за отстраняване на програмни грешки и грешки в сигурността. Разбира се, надстройките на софтуера са доста безболезнени. Въпреки това, WordPress препоръчва да направите резервно копие на кода и основната база данни преди надстройването. Целта на резервното копие е да се гарантира, че можете да се върнете обратно към предишната работна версия в случай, че надстройването повреди вашия уеб сайт. Ако ъптаймът на вашия уеб сайт е от решаващо значение за бизнеса Ви, тази задача е от съществено значение. Повечето добре работещи плъгини са платени, а безплатните създават постоянни проблеми.

 

3. Мащабност

WordPress се използва от някои големи компании. Въпреки това, има много задкулисни работи, които трябва да се случат, за да направят тези сайтове мащабирани и да се справят с целия трафик. Много от това не е очевидно за обикновения потребител на WordPress. С прости думи, WordPress не е подходящ за големи сайтове или такива със специална функционалност. Подобни проекти изискват много оптимизация и доработки.

 

4. Неактуален интерфейс

Админ частта на WordPress няма модерен вид и не създава приятно UX (user experience) за собственика на уебсайта. Факт, който допринася за това е, че WordPress е първоначално съдаден за управление на блогове, а не за онлайн магазини или уебсайтове с по-сложна функционалност.

 

5. SEO (Оптимизация за търсачки)

Има Wordpress SEO плъгини за оптимизиране на Вашия уеб сайт за Google, Yahoo и Bing. По-долу са само няколко от многото неща, които SEO плъгините не могат да премахнат или оптимизират на уебсайта Ви:

 

  • Липса на контрол върху структурата на сайта Ви
  • Невъзможност да се определят канонични URL адреси
  • Скоростта на сайта
  • Излагането на уязвимости на сигурността
  • Неясен код

 

Ако имате нужда от пълна консултация при избора на CMS за Вашия нов уебсайт, свържете се с нас тук.