уеб дизайн студио

15 характеристики на добрия програмист

Управителите на различни IT фирми много често биват възпрепятствани в това да открият добър програмист, с опит и необходимата техника. Да, трудно се попада на истински талант, на програмист , който не само има умения и знания, но и много повече от това. Истинският програмист трябва да бъде идеен, новатор, непрестанно да надгражда знанията си и да създава продукт, който е по-добър от предходния или още повече, да създава продукт, който не е виждан никога досега. В това се състои идеята на програмирането през 21 век! Да бъдеш като магьосник, който измисля и кара привидно статичното да работи. Ето защо, всяка уважаваща себе си IT компания трябва да има по един т.нар. "Мозък", който да управлява и да дава идеи в работния процес. Ето защо в тази статия, решихме да обърнем внимание на 15-те характеристики, които оформят добрия програмист.

 

  • Впечатляваща техника. Една грешка, която много мениджъри допускат е да наемат човек, който пасва на даден списък. Да наемеш човек, който е работил през повечето време на стари езици за програмиране не е добра идея, отколкото да наемеш онзи, който скоро е добавил нов език към знанията си. Това е най-добрия признак, че този човек подобрява своята техника, като инвестира в нови знания. Да си програмист означава да си в крак с всичко ново, което излиза. Това е най-бързо развиващата се индустрия, в която всеки ден впечатляващи нови неща се случват.

 

  • Желание да се учи. Както казахме, технологиите се развиват с всяка минута и знанията, които програмистите имат днес няма да бъдат актуални след няколко години. Добре  е като евентуален работодател да откриете някой, който е готов да се учи и нагажда с промените, да отговаря на модата в програмирането и да създава актуални продукти.

 

  • Debugging умения. Да създаде код е само една част от работата на програмиста. Когато даден софтуер не работи, както би трябвало, то тогава от програмиста се очаква да надникне дълбоко и да открие от къде извира проблема, след което да го поправи бързо и ефективно. Бързата реакция и мисъл тук е много важна.

 

  • Да има адекватна работна обстановка, отговаряща на нуждите му. Някои програмисти предпочитат пълна тишина, за да могат да се концентрират, докато други работят в хаос. Подходящата работна обстановка е много важна за програмиста, за да може тя да въздейства правилно на неговата продуктивност, да я стимулира, а не да я подтиска.

 

  • Умение за разрешаване на проблем. С една дума, добрият програмист намира начин как дадено нещо да работи, въпреки пречките, които изникват. Ако това не се случва, много често, когато предлагате нов метод или идея за направата на даден проект ще чувате фразата: “Това няма как да стане”. Винаги има начин, а добрия програмист трябва да го открие и направи.

 

  • Страст към програмирането. Този занаят изисква отдаване на 100%. Програмистите трудно имат фиксирано работно време, не и истински отдадените такива. Най-често ситуацията изисква работа до късно, за да може даден проект да бъде приключен или проблем разрешен. Истински отдадените програмисти си личат и по наличието на допълнителни интереси – много от тях нямат. Те са изцяло в кода и трудно намират нещо различно, с което да запълват времето си.

 

  • Издържа на стрес. Да, това е много важно, защото тази професия може да бъде изключително стресираща, особено когато нещо за даден клиент не работи. Много често, когато крайният срок наближава, е нормално човек да се панира. Не и добрият програмист! Той трябва да владее стресовите ситуации и да подхожда спокойно и те да не му пречат да продължи да работи ефективно.

 

  • Добри комуникационни умения. Странно или не, това е важна характерситика, която един програмист трябва да притежава. Въпреки че, през повечето време той стои пред компютъра, много често му се налага да комуникира с мениджъра, колегите или клиентите, за да обясни дадено нещо, направено от него как работи. За да се изпълняват проектите и да се следва правилната посока е важна комуникацията във фирмата, затова програмистът трябва да умее да разговаря.

 

  • Мързел. Понякога точно заради тази своя на пръв поглед лоша характеристика, програмистът открива най-бързия начин, за да направи нещо. В създаването на софтуер това е изключително полезно качество, което може да има впечатляващ ефект върху работата и постигнатия резултат.

 

  • Бизнес перспектива. Много лесно може да пропуснеш нещо голямо, ако си се съсредоточил в правенето на едно и също. Добрият програмист е този, който има възможността да премине в друг слой и да се занимава с нещо различно, което да надгражда знанията му. Това, че се е научил да прави едно и също нещо добре, не означава, че е добър. Талантливият програмист дава идеи за създаване на нещо ново, различно и работещо за клиента много по-ефективно.

 

  • Способност да планира. Добрият програмист трябва да умее да измисли първо архитектурата на даден продукт, преди да стартира с началния ред код.

 

  • Да се справя с провала. Много рядко всичко се случва от първия път, особено в програмирането. В повечето случаи, провалът е в кърпа вързан. Хубаво е да откриете програмист, който намира провала и бъговете за предизвикателно занимание, отколкото като поражение. Постоянността е много важна, както и желанието да започне отначало, ако е необходимо, дори след часове работа.

 

  • Екипна работа. Много рядко програмистът работи сам, в повечето случаи има и други като него наоколо, с които е важно да бъдат в един екип, както и с всички останали колеги във фирмата.

 

  • Стремеж да изследва.  Да знае език за програмиране не е най-важното, но той трябва да е наясно с различните индустрии и кое къде и как работи. Има значение коя програма и нейния дизайн, как работи за своите ползватели и дали отговаря на техните нужди.

 

  • Да уважава крайните срокове. Повечето програмисти работят по проекти, които имат краен срок. Да успее да се вмести в него със сигурност ще окаже добро влияние на работата му с клиенти.

Подробно описание на услугите, които Slavov Design Studio предлага, може да откриете тук: https://slavovstudio.bg/page/services-112-2.html